Jedna od najčešćih primedbi koje sam dobijao prilikom predstavljanja poslovnog modela novim preduzetnicima je upravo: “Ali ja sam nov/a u svemu ovome a ti već imaš iskustva, kako ja mogu da uspem?”.

Istina je da baš zato što tek počinješ da se baviš Mrežnim Marketingom ti u stvari imaš prednost.

Kao što sam pisao ranije, Mrežni Marketing je vrlo jednostavan i postoji mnogo načina da se radi na pogrešan način.

Sad ću da pomenem koje su sve prednosti ovakvog poslovnog modela kako bi mogao/la da razumeš zašto je tako jednostavno i koja je tvoja uloga u svemu.

Kao prvo, ti kao preduzetnik, ne moraš da smišljaš proizvod ili ulugu koju ćeš da predstaviš drugima. Ne moraš da se baviš distribucijom i transportom proizvoda, uvoza, carinom i slično. Kompanija će sve to da uradi za tebe kao i za distributere koje si preporučio/la. Provizije koje se obračunavaju kao i porezi koji treba da se plate ne obračunavaš ti, već postoji služba u kompaniji kao i ceo sistem koji je zadužen za to.

U slučaju da ne znaš, nemaš vremena ili ne želiš nekome da objašnjavaš kako se obračunavaju provizije iz Kompezacionog Plana, kompanija je obezbedila video koji tačno objašnjava kako to funkcioniše.

Zato je ovo sve tako jednostavno i zato ti imaš prednost. Postoje “Alati” na koje možeš da uputiš svoje kupce ili distributere kako bi mogli da se informišu.

Tvoja uloga je da nove ljude uputiš na te “Alate”. Ako ne znaš kako se koristi određeni proizvod ili usluga, kompanija ima spremljen ili video ili neko uputstvo, brošuru. To su sve alati, video materijal, uputstva, brošure, članci na web sajtu kompanije i slično.

Ako želiš da izgradiš veliki tim distributera, sve šta treba da uradiš jeste da potencijalnog ili već postojećeg saradnika pozoveš na dešavanja koja organizuje kompanija. U nekim narednim člancima ću ti otkriti 7 veština za uspeh u Mrežnom Marketingu.

SVE ŠTA TI TREBA SU ALATI I SISTEM

Ovo je možda najbitnija stvar u Mrežnom Marketingu, da upućuješ na alate i da imaš sistem. Kad imaš sistem onda ceo posao ne zavisi samo od tebe.

Odličan primer dobrog sistema su veliki lanci Fast Food restorana kao što je McDonalds ili KFC. Ako malo bolje obratiš pažnju primetićeš da tamo uglavnom rade vrlo mlade osobe, ponekad i studenti, koji su ne samo prodavci već su neki od njih i šefovi.

Zapitaš se pa zar može neko ko ima 23 godine da bude šef u međunarodnom lancu restorana, zar nije potrebno dosta iskustva za takvu poziciju. Odgovor je da može, zato što ta osoba ne mora da smišlja koja su joj zaduženja i da sama organizuje posao na svoju ruku, već postoji ceo sistem i dovoljno je samo da tačno prati sva uputstva, da delegira posao i odgovornost.

Da li se neki od takvih restorana zatvorio, jeste ali to je vrlo mali broj i sigurno nije zbog postojanja sistema, već zbog lošeg odabira lokacije.

TVOJ ZADATAK JE DA USMERIŠ, POKAŽEŠ I VODIŠ

Umesto da sve učiš kako funkcioniše, najbolje je da naučiš kako da usmeriš, vodiš i pokažeš jer sve drugo može da utiče negativno na tvoj uspeh.

Ako želiš da sporo napreduješ i da tvoj uspeh bude doveden u pitanje onda je najbolje da provedeš mnogo vremena učeći kako sve radi i čemu služi i onda će posao da zavisi od tebe i svi će sve da pitaju tebe jer si ti najinformisanija osoba !!!

U ovom videu ću da ti objasnim zašto je važno da budeš nebitan faktor u tvom sistemu.

Najvažnije je da imaš sistem i da upućuješ druge na alate i na dešavanja, jer će to da ti donese uspeh a ne neprikosnoveno poznavanje proizvoda, usluge, kompenzacionog plana ili brzog start treninga.